Tuesday, February 21, 2012

hello peeps!! happy tuesday!! how's your week so far? mine alhamdulillah.super duper hectic *as always* and yet i am doing fine :) but on monday morning i went straight to the clinic just to do some check up on my *sometimes* chest pain.don't worry,it only happen when i am cold or drinking cold drinks.turned out,my loooonnggg time asthma (mild one) is back to visit me.but alhamdulillah,it was nothing that serious.it did not attack or anything..just that sometimes when i am at a cold place (air conditioned room.car) i will feel a bit packed at the chest.and i had these muscle pains too..due to tooo much working out..so my trainer advised me to loosen up the muscles.he told me that when u feel pain at certain areas due to massive workout, it can cause two things : 1)muscles pain 2) muscles recovery time. he told me that i am having muscles recovery time.please read here muscle recovery timebecause all the fibers are used up (kut!) and it will turn into muscles.huh! berketul2 enam pack lah haku nanti! hahahahah

it's quite tiring u see..to get back to my old weight.i wonder how i did NOTHING back then and yet,i was 48kgs.pfttt!!macam tak ikhlas je ek!hahahah oh talking about ikhlas.i had some conversations lately.and it was more on sincerity.sometimes it reflects back on what i did to people or in whatever i do.let say for work. if you go to work every single morning and feeling like DRAGGING your feet to work.do check back with yourself..are u sincere to go to work? I DON'T.like seriously, i used to think that.like "haihh..kan best kalau dapat sambung tidur ni.." then again,one day it hit me. what is the point of me waking up every morning,solah,taking a shower,getting ready,and drive to work.WORK? Why do we go to work?

Sabda Nabi (s.a.w) bermaksud:

"Mencari kerja halal itu wajib atas setiap orang Islam."


we have heard this Sabda before and yet,we never contemplate and practice it,right? and yet,kita malas nak pegi keje.hehe macam saya!but once in a while i keep reminding myself.kalau malas pergi keje,sapa nak bagi awak duit (rezeki)? hehehe..hati kena ikhlassss..

berkawan dan bercinta pun kena ikhlas tau!haaa..part ni kena cakap melayu sket.hehehe english kang berbelit otak nak pikir ayat.haha!ok,bercakap pasal ikhlas.kalau berkawan pun nak berkira,cuba reflek balik diri sendiri.anda nak orang tolong anda dalam kesusahan ke tak?kalau time susah pun nak berkira dengan kawan,memang tak berbaloilah berkawan dengan anda.kadang2 kawan mintak tolong ambik ke nak pegi lepak,kan..bergantung kepada keadaan..kalau rasa minyak tu dah nak abes,anda plak takde duit kann..time hujung2 bulan..dah nyawa2 ikan lah katakan?hahahah..so cakap je lah elok2 ngan kawan, mungkin dia boleh tolong bayarkan minum ke..bayarkan tol ke..hehehe..sambil bergurau,takpe.kalau betul kawan tu pun ikhlas,dia tak kisah kalau dia tong tong ngan anda.tapi kalau KAWAN tu pun tak reti bahasa,maka berikhlas lah anda membantu dia.sebab nanti kita susah,dia pun kena tolong kita jugak.sebab saya rasa anda berkawan dengan orang-orang yang baik-baik.takde kawan2 yang nak menyusahkan kawan sendiri melainkan mereka memang betul2 dalam kesusahan.betul tak?saya rasa kalau anda ikhlas tolong seseorang,lagi2 kawan sendiri yang memang bertepuk tampar,hari2 jumpa,bergurau kasar pun dah tak berkira,saya rasa bila kita menolong orang,hati rasa sangat tenang.(bukan lah macam duduk tepi pantai sambil dengar bunyi ombak tuuu..) maksud saya,bila anda tolong orang..dengan ikhlas.hati anda tak seberat menolong orang kalau hati anda tak ikhlas.kalau tak ikhlas kan,cuba anda fikir balik.mesti ada je benda Allah nak duga,time tu lah minyak kete dah menyala..duit takde..pastu merungut2..sampai2 kat rumah member plak member buat dunno je..lagi bertambah sakit hati.pastu bila nak bercakap ngan kawan pun muka masammm je..haa!! tak ke TAK BEST? betul,tak? hmmm..pikir-pikirkan lah..

kalau bercinta pulak..a.k.a 'berkawan'.sampai sekarang saya introduce kat orang,encik saya tu 'kawan'.Alhamdulillah encik faham.dia tak kecik hati.sebab kadang2..keadaan tu macam tak sesuai nak cakap 'boyfriend'.segan dengan diri sendiri.hahahaha!tapi kalau encik tak mengaku saya girlfriend dia,saya marah!LOL (ok tu cerita lain) tapi kan,kalau bercinta ni..memang banyakkkk pengorbanan kena buat.sebab pasangan suka compare kita dengan kawan2 and family masing2.which is tak patut jugak lah..bagi saya,dalam perhubungan ni kita kena ikhlas.nak belanja makan ke,beli hadiah ke,tengok wayang ke,pegi pick up ke.semua tu kena fikir.kalau saya,saya berpegang kepada win win situation.be fair.kalau dia belanja makan,kita belanja dia aiskrim ke :P atau next time makan,kita pulak bayar.pastu kalau kali ni dia drive.next time kita pakai kete kita plak drive.vice versa.kalau anda dapat boyfriend yang bayarkan semuaaaa benda,alhamdulillah.anda beruntung.saya boleh je nak buat macam tu,cuma buat masa ini masing-masing ada tanggungjawab terhadap keluarga dan diri sendiri.saya taknak menyusahkan pasangan saya.biarlah bila dah betul ada ikatan yang sah saya BAGI SEMUA TANGGUNGJAWAB kat dia.hahahah (tapi tak semua lah..saya masih rasional ;P) tapi kadang-kadang kalau dia betul-betul dalam kesusahan,berikanlah dia kesenangan.tapi janganlah sampai diri sendiri terabai..ingat,dia masih belum menjadi suami/isteri anda yang sah.nanti kalau tak menjadi,semuanya nak balas dendam.sebab : TAK IKHLAS..betul tak?ini pun peringatan untuk diri saya sendiri :D insyaAllah..

ok.that's a SUPER LONNNGGG ONE!! hahah i am bad at writing malay.i will end up writing non stop with the super duper proper grammar and end up writing an essay!LOL..anyways,i hope you are one of those people who are sincere in whatever you do.i hope i will too!sometimes,i just want people to feel the same way i feel when i am helping them.i do.it will make the whole thing easier :) right?so,apa kata kita start ikhlas hari ni? kalau harini ikhlas,esok tak ikhlas...takpe,cuba lagi.insyaAllah,Allah will open and ease up your heart ;) have a nice tuesday!much love xx

erinchunk circled @ 9:47 AM

0 people circled

Post a Comment